Vraag het aan de bib
Heb je een specifieke vraag over onze materialen of activiteiten of kunnen we je van dienst zijn bij een bepaald project? Onze medewerkers zijn altijd bereid om je te helpen of om een samenwerking op poten te zetten!
Rondleidingen
Wil je je leerlingen graag wegwijs maken in de bib? Dan geven we met veel plezier een rondleiding aan je klas. Maak hiervoor een afspraak.
Materialen ontlenen met de klas
Kom je met je klas naar de bib of geef je les in Londerzeel, dan kan je materialen lenen met een klaskaart. Als je met je klas naar de bib wil komen, vragen we om vooraf een afspraak te maken.
De materialen die je op een klaskaart leent zijn enkel voor schoolgebruik. De klaskaart blijft altijd in de bib. Wil je zelf ook materialen ontlenen, dan gebruik je een persoonlijke bibkaart.
Geef je les of ben je leerkracht in opleiding? Laat het ons weten en we passen je persoonlijke lidkaart aan zodat je tot 30 materialen mag ontlenen.
Welke materialen?
Naast prentenboeken, jeugdverhalen, weetjesboeken, strips, luisterverhalen op cd, jeugdfilms op dvd,... hebben we nog tal van andere materialen die voor leerkrachten interessant kunnen zijn:
Vertelplaten
Het verteltheater lijkt een beetje op een poppenkast, maar dan met prenten. De verteller zit echter niet achter de vertelkast, maar ernaast. In Japan, waar deze vertelvorm vandaan komt, heet het kastje daarom ‘kamishibai’, ofwel ‘papiertheater’.
In het theatertje passen grote prenten. Elke prent geeft een scène weer uit het verhaal. Als verteller verschuif je de vertelplaten en vertel je het verhaal dat aan de achterzijde van de prenten te lezen staat. Je kan de platen ook zonder verteltheater gebruiken door ze gewoon vast te houden tijdens het vertellen. Een leuke en praktische manier om voor te lezen aan een groep kinderen!
De bib beschikt over één verteltheatertje en vele vertelplaten voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Je kan zowel het verteltheater als de prentensets ontlenen in de bib voor een periode van maximum vier weken. Het ontlenen is volledig gratis. Het etiket op het mapje leert je waarover het verhaal gaat, voor welke leeftijd het bestemd is en hoeveel platen het bevat.
Leesvlot
Kinderen van 8 t/m 12 jaar die minder graag lezen en kinderen met leesproblemen krijgen in de bib een VIP-behandeling! Het LeesVlot is een aantrekkelijk eiland op de jeugdafdeling, waarmee we het leesplezier bij moeilijke lezers willen aanwakkeren. Ook kinderen die wel graag lezen, mogen hier uiteraard materialen uit kiezen.
Naast leesboeken met weinig moeilijke woorden en een aantrekkelijk, duidelijk lettertype, vind je er ook informatieve boeken met weinig tekst en veel foto's. Bovendien staan er boeken die voorgelezen worden op cd of Daisy-rom. Deze laatste kan je met een cd-speler met MP3-ondersteuning afspelen, maar met de gratis te downloaden Daisy–software kan je nog meer doen met deze schijfjes. Je kan bijvoorbeeld de tekst langzamer laten afspelen. Dan kan je lezen en luisteren tegelijk: jij leest het gedrukte boek terwijl het luisterboek op jouw tempo wordt voorgelezen.
Alle materialen van het leesvlot zijn met de omslag naar voren geplaatst, zodat het kiezen makkelijker wordt.
Tatertaal
Tatertaal wil kinderen in een kinderdagverblijf, bij onthaalouders of in de peuterklas op een speelse manier de wereld laten verkennen via taal. Het vrolijke eendje Gonnie woont en leeft in het Tatertaalhuis en kiest bij iedere activiteit een aangepast verhaaltje uit het bijhorende pakket met kinderboeken.
Alles draait om het geven van taalprikkels aan kinderen. Dat gebeurt aan de hand van het speciaal voor Tatertaal ontwikkeld spelmateriaal: het 'Tatertaalhuis', een pakket prentenboeken en een mooie handleiding met aangepaste activiteiten, spelimpulsen en taaltips.
Je kan het tatertaalpakket gratis ontlenen voor 8 weken. Vraag ernaar aan de balie.
LonderSpeel
Voor gezelschapsspelletjes, leer- en taalspelletjes, puzzels en nog heel veel ander speelgoed kan je terecht in onze spelotheek LonderSpeel op de jeugdafdeling.
De bib koopt zelf geen speelgoed aan: we rekenen op kinderen en ouders die speelgoed willen delen. Speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt, krijgt zo een nieuw leven. Het teruggebrachte speelgoed wordt steeds nagekeken door onze vrijwilligers. Met de bijgevoegde fiche kan je thuis makkelijk nakijken of alles nog volledig is.
Leeslijsten
Werk je met leeslijsten voor je leerlingen? Als je ons deze lijst bij het begin van het schooljaar bezorgt, dan proberen wij ervoor te zorgen dat we de titels zeker in onze collectie hebben, zodat de leerlingen het boek via de bib kunnen ontlenen. Heb je graag wat hulp bij het samenstellen of actualiseren van een leeslijst? Geef ons een seintje en we steken een handje toe!
De Leesjury
De Leesjury is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar die heel graag lezen. De jonge juryleden krijgen jaarlijks een lijst van boeken om te lezen en te beoordelen. Daarna wordt er gestemd en brengen ze hun stemformulier binnen in de bib.
Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. In april of mei organiseren we een ontmoeting met enkele genomineerde auteurs en illustratoren en maken we de winnaars bekend.
Je vindt alle genomineerde Leesjury-boeken op onze Leesjury-muur naast de trap. Wegens teveel succes en te weinig exemplaren is het helaas niet mogelijk om met de hele klas deel te nemen, maar enthousiaste lezertjes mogen altijd naar de bib doorverwezen worden!
Mijn Zadenbib
Bij de zadenbib kan elke bezoeker die een gratis account aanmaakt op mijntuin.org per bezoek tot 6 zakjes zaden van groenten, kruiden en bloemen ‘lenen’. Het enige wat we vragen is dat je zelf probeert om zaden te oogsten in je tuin, om deze aan de bib te schenken. Dit is zeker geen verplichting: de zadenbib werkt voor 100% op vertrouwen!
Voor klassen die graag gebruik willen maken van de zadenbib is zaden terugbrengen niet noodzakelijk: ons aanbod is hiervoor groot genoeg. Wil je graag de zadenbib inschakelen voor je schooltuin of heb je een leuk klasproject rond zaaien en planten in gedachten? Laat het ons weten: wij bieden ondersteuning én zaden op maat!
LonderLab
Met LonderLab willen we het concept van een FabLab herleiden tot de essentie, zodat het ook haalbaar en betaalbaar wordt voor een gemeente als Londerzeel.
Enerzijds richten we ons op een breed publiek, maar anderzijds willen we hiermee ook heel graag leerkrachten ondersteunen die in de klas de nieuwste digitale mogelijkheden van techniek en creatie willen verkennen.
Deze kleine en grote STEM- en STEAM-projecten willen we graag delen met andere klassen en scholen. LonderLab biedt een zee aan innovatieve mogelijkheden voor kinderen van alle leeftijden en uit alle studierichtingen!
Ben je geïnteresseerd om mee aan de kar te trekken, of heb je een specifiek idee? Geweldig! Geef ons een seintje.
Lasersnijden en snijplotten
In de eerste fase ligt de focus op een lasercutter: een zeer veelzijdig en gebruiksvriendelijk toestel waarmee je o.m. tekeningen en digitale ontwerpbestanden kan graveren op en/of uitsnijden uit karton, hout, mdf, acryl, vilt,… De komende jaren gaan we kijken welke behoeften er bij de deelnemers en bij de scholen leven en proberen we daar zo goed mogelijk op in te spelen (3D-printers, Lego Mindstorms,…).
De lasercutter is ook een zeer handige tool voor creatieve leerkrachten die zelf educatief materiaal voor in de klas willen maken.
We gebruiken gratis open source software (Inkscape). Hierdoor is het bv. ook mogelijk om in de klas te ontwerpen, om vervolgens met de ontwerpbestanden naar de bib te komen.
Ondertussen beschikken we ook over een Cricut Maker snijplotter, waarmee je o.m. vinylstickers, raamfolie, magnetische folie, flock- of flexfolie,... kan uitsnijden.
Onder het motto "teach the teacher" voorzien we graag persoonlijke begeleiding op maat van leerkrachten, die samen met hun klas met het lasersnijden en/of met de snijplotter aan de slag willen. Maak hiervoor een afspraak op een weekdag tussen 14u en 18u.
Bee-Bots en mBots
Een Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij, waarmee kleine kinderen al spelend leren programmeren. Ze leren logisch denken en ontwikkelen o.m. probleemoplossende vaardigheden en ruimtelijk inzicht. En het is nog leuk ook!
We lenen onze Bee-Bots graag uit voor gebruik in de klas, samen met enkele thema-matten (boerderij + alfabet + een transparante mat waar je eigen prints kan onderleggen). Omdat we maar 6 Bee-bots hebben en deze ook in de bib gebruikt worden tijdens de openingsuren, is het niet mogelijk om deze voor langere tijd te lenen. Het is dus steeds de bedoeling om deze zo snel mogelijk na gebruik weer terug te brengen. Stuur een mailtje naar de bib met de data waarop je ze wil komen ophalen en terugbrengen.
Een mBot is een kindvriendelijke Arduino, waar je op een makkelijke manier sensoren, motoren, controls,... op kan aansluiten. De mBot wordt geprogrammeerd in een versie van Scratch, wat deze robotjes zeer laagdrempelig maakt. We hebben behoorlijk wat mBot-hardware in huis, die we graag voor korte periodes ter beschikking stellen aan klassen. Maak een afspraak op een weekdag tussen 14u en 18u en we bekijken samen wat mogelijk is.
Programmeren en elektronica voor kinderen
CoderDojo is een internationale non-profit beweging die gratis bijeenkomsten organiseert voor meisjes en jongens van 7 tot 18 jaar om in clubverband te leren programmeren, apps en spelletjes te maken,...
CoderDojo wil aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".
Gemotiveerde vrijwilligers zorgen voor begeleiding op maat bij het leren programmeren en bij het ontdekken van de geheimen van hedendaagse elektronica en robotica. We komen één keer per maand samen op een zaterdagnamiddag.
Wil je graag in de klas aan de slag met Scratch, App Inventor, mBot, Otto Robot of Arduino? Laat het ons weten en we bekijken samen met onze vrijwilligers hoe we je hierbij kunnen ondersteunen!