Veelgestelde vragen over de bib en corona

Vanaf 15 juni verwelkomt Bib Londerzeel opnieuw leners op afspraak. En Bib Malderen start vanaf maandag 29 juni met een afhaaldienst.

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen vind je hieronder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de bib en we houden je op de hoogte!  

 

Materialen lenen op afspraak

Hoe werkt het?

Vanaf maandag 15 juni 2020 kan je een dag en een tijdslot reserveren om materialen te komen kiezen in de bib.  

De bib is voorlopig enkel toegankelijk op afspraak, waarbij je gedurende maximum 30 minuten materialen kan kiezen.  

Het bezoek kan je thuis al voorbereiden door aanwezige titels te zoeken op https://londerzeel.bibliotheek.be. In de bib kan je de catalogus voorlopig enkel raadplegen op je eigen mobiele toestel. 

Kom enkel binnen het gereserveerde tijdslot van 30 minuten naar de bib.  Blijf thuis als je ziek bent.  Probeer alleen te komen en neem ook titels voor andere gezinsleden mee.  Blijf gedurende het hele bezoek samen, als je toch met meerdere personen komt, die zelf willen kunnen kiezen in de bib.

Inleveren materialen

Hoe kan ik mijn bibmateriaal terugbrengen?

In Bib Londerzeel kan je buiten de openingsuren materialen terugbrengen via de inleverbus aan de ingang. Speelgoed en e-readers kan je uiteraard niet inleveren via de inleverbus.

Tijdens de openingsuren (ma-vr van 13u tot 17u) is de inleverbus niet toegankelijk.  In dat geval mag je de materialen binnen deponeren in een kist.  Denk er wel aan om een afspraak te maken, als je ook nieuwe materialen wil kunnen lenen.

Alle materialen blijven minstens 3 dagen in quarantaine, voor ze door onze medewerkers uitgescand worden.

Er is zeker geen haast bij:we verlengen alle materialen tot 30 juni.  Er worden gedurende deze periode uiteraard geen boetes aangerekend.  

Vanaf 29 juni is de inleverbus van Malderen terug open en starten we daar met een afhaaldienst op afspraak.

 

 

Lidmaatschap

Wat als ik nog geen lid ben van de bib?

Om toegankelijk te zijn voor iedereen in deze moeilijke periode, kunnen inwoners uitzonderlijk gratis lid worden. Stuur ons een mailtje om je gratis lidmaatschap te activeren en we contacteren je zo snel mogelijk om je te registreren.  Vul "nieuw lid" in bij "Barcode bibliotheekkaart" op het formulier om meteen al een afspraak te kunnen maken

Betalen

Wat met lidmaatschap en leengeld?

Als je lidmaatschap verstreken is, wordt het in deze moeilijke periode gratis verlengd. Voor dvd’s, cd’s en e-boeken moet daarnaast tijdelijk geen leengeld betaald worden. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Bibmobiel

Ik ben minder mobiel en wil materialen reserveren

Ben je minder mobiel? De bibmobiel brengt met veel plezier en op een veilige afstand de materialen bij je thuis. Neem contact op via  een mailtje of bel 052/30.13.73.

 

Bib Malderen

Kan ik ook in Bib Malderen terecht?

Vanaf maandag 29 juni start Bib Malderen met een afhaaldienst. Zowel specifieke titels als leuke verrassingspakketten zijn daarbij beschikbaar. 

Via het reservatieformulier bib Malderen kan je maximaal 10 materialen per bibliotheekkaart kiezen en een dag en tijdslot voor afhaling vooraan in de bib vastleggen. 

Kom enkel binnen het gereserveerde tijdslot van 30 minuten naar de bib om je pakket op te halen. De bib van Malderen niet groot: kom alleen en hou je aan de aanduidingen voor social distancing als er wachtenden zijn. Blijf thuis als je ziek bent. 

Vragen? Mail of bel dan naar de hoofdbib: bibliotheek@londerzeel.be of 052/30.13.73. 

Vanaf maandag 29 juni kunnen uitgeleende bibliotheekmaterialen in Malderen ook opnieuw teruggebracht worden via de inleverbus. Daar is geen haast bij, want er worden geen boetes aangerekend. 

 

Verlengen

Wat als ik mijn materiaal niet meer kan verlengen?

Dat is geen probleem. Als je je materiaal om een bepaalde reden niet online kan verlengen (je lidmaatschap is verstreken of je hebt al 2 maal verlengd) moet je niets doen. We verlengen alle materialen automatisch tot 30 juni.  Er worden gedurende deze periode uiteraard geen boetes aangerekend.  

Wil je je materialen liever inleveren i.p.v. verlengen? Bibliotheekmaterialen van Bib Londerzeel kan je terugbrengen via de inleverbus aan de ingang.  Tijdens de openingsuren is de inleverbus niet toegankelijk en kan je enkel binnen materialen terugbrengen.  Alle ingeleverde materialen blijven minstens 3 dagen in quarantaine, voor ze door onze medewerkers uitgescand worden. 

De inleverbus van Bib Malderen blijft nog even afgesloten en wordt dus nog niet leeggemaakt, maar op maandag 22 juni kunnen uitgeleende boeken ingeleverd worden in Bib Malderen tussen 15 u. en 18 u.  Vanaf 29 juni starten we in Malderen met een afhaaldienst op afspraak.

 

Ondertussen ...

Andere diensten van de bib

Ons gebouw was dan wel een hele tijd gesloten, maar de bib was en is er nog steeds voor jou! 

Zo produceerde de lasercutter van LonderLab al honderden gezichtsschermen en mondmaskerriempjes (“ear buddies”), wordt het project Superma(s)kers vanuit de bib getrokken en was er ondersteuning voor de welzijnswerking met onder meer de opbelronde voor 70-plussers. Online brengt de bib met haar initiatieven mensen nog steeds gezellig bij elkaar. De meeste initiatieven worden ook de komende weken nog verdergezet.

Meer info over de digitale diensten van de bib.

Activiteiten

Ik was van plan om voor een activiteit naar de bib te komen.

Alle activiteiten tot 30 juni (lezingen, schoolbezoeken, filmvoorstellingen, Coderdojo, Londerlab, ...) werden geannuleerd. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de bib om als eerste te vernemen wanneer we weer met iets kunnen uitpakken!

Contact

Kan ik de bib contacteren?

Heb je nog een dringende vraag die hier niet tussen staat? Stuur ons dan een mailtje of bel 052/30.13.73

Andere diensten

Wat met andere diensten van de gemeente?

Actuele info over de andere gemeentelijke diensten vind je op www.londerzeel.be.

Volg alle gemeentelijke informatie over het Corona-virus

Heb je hulp nodig, of wil je anderen helpen?  Londerzeel aan Zet!

Laat je inspireren door allerlei  “coronaveilige” activiteiten in Londerzeel en online 

https://www.londerzeel.be/uitinhuis

Laat je waarschuwen via BE-alert.

Sociale media

volg de gemeentelijke diensten op sociale media