Cricut Maker snijplotter

Met de snijplotter leer je hoe je in een oogwenk de meest prachtige kunstwerkjes maakt of hoe je alledaagse voorwerpen kan pimpen: van koelkastmagneetje, sticker of kerstkaartjes tot sfeervolle kerstdecoratie op je raam! 

Of ga aan de slag met één van de vele soorten flockfolie of flexfolie, die je met de mini-strijkpers op textiel kan strijken,...

kiosk snijplotter

Ontwerpen is kinderspel!

Wij gebruiken de gratis open source programma's Inkscape en GIMP.  Tijdens CoderDojo @ LonderLab leer je hoe je eenzelfde ontwerp kan bewerken, zodat je het zowel met de snijplotter als met de lasercutter kan uitsnijden uit diverse materialen.

Het basisontwerp

De Cricut Maker snijplotter kan het makkelijkste overweg met een zwarte PNG-afbeelding (een silhouet) zonder achtergrond.  De contouren van de vorm worden heel precies uitgesneden. 

Pellen en plakken

Daarna kan je de losgesneden stukjes "pellen".  Als je een sticker maakt, dan plak je transferfolie op je ontwerp, waarna je het papier aan de achterzijde kan verwijderen.  Plakken doe je een beetje zoals behangen, maar dan in het klein:

  • plak één zijde vast
  • hou je sticker in een kleine hoek omhoog
  • wrijf met bv. je bibkaart over de sticker om de luchtbellen eruit de halen
  • verwijder de transferfolie door deze in een kleine hoek omhoog te houden en voorzichtig weg te trekken   

Om een sticker perfect recht te plakken, kan je het geheel ook aan één zijde vastplakken met een stukje schilderstape over de transferfolie, voor je het papier aan de achterzijde verwijdert.

Ontdek de LonderStock!

We hebben ondertussen kleine hoeveelheden van ruim 100 (!) verschillende materialen in huis, waarmee je naar hartenlust kan experimenteren: in mooie kleurtjes, glow in the dark, reflecterend, met een mooi patroon, goud, met glitters, printbaar, schoolbord,…

Handleidingen