Voorlopig gaan er geen activiteiten van LonderLab en CoderDojo door omwille van de maatregelen ter preventie van de verspreiding van het Corona-virus.  Ook lasercutten in LonderLab is helaas nog niet mogelijk. 

Wat is LonderLab?

LonderVlieg

Hoe maak je (bijna) alles? LonderLab laat iedereen spelen met de nieuwste mogelijkheden van digitale fabricage.  ​

We willen we het concept van een FabLab herleiden tot de essentie, zodat je niet langer naar een grote stad, hogeschool of universiteit moet om kennis te maken met de heerlijke nieuwe wereld van de makerscultuur.

3D-printers en andere toestellen laten we voorlopig nog even links liggen: we focussen eerst op het meest gebruikte, meest veelzijdige én meest laagdrempelige toestel van een FabLab: de lasercutter.      

Je kan met de lasercutter de meest complexe vormen uitsnijden uit papier, karton, mdf, hout, acryl,…  Daarnaast kan je ook zeer gedetailleerd tekeningen (of zelfs foto’s) graveren in hout, keramiek, steengoed, glas,…  Dankzij een roterend element kunnen zelfs gebogen oppervlakten zoals flessen, glazen en keramiek van een prachtige gravure voorzien worden!

Introductieworkshops

Tijdens de tweewekelijkse introductieworkshops op zaterdag- en woensdagnamiddag leer je hoe je met gratis software van een idee een ontwerp maakt en hoe je bestaande ontwerpen bewerkt.​

Je leert slimme onderdelen ontwerpen die je klikvast met elkaar kan verbinden tot stevige gebruiksvoorwerpen.  Of hoe je een 3D-ontwerp kan omzetten in zeer gedetailleerde laagjes, die je met de lasercutter uitsnijdt in bv. golfkarton of MDF en op elkaar plakt.  Of hoe je een mooie foto of tekening kan vereeuwigen in een prachtige gravure,…  De wonderen die iedereen met een lasercutter kan maken zijn eindeloos!​

We passen de inhoud steeds aan de deelnemers aan en zorgen voor voldoende persoonlijke begeleiding: iedereen kan met een lasercutter aan de slag!  Je maakt kennis met onze lasercutter, waarmee we jouw ontwerp uitsnijden en/of graveren in een materiaal naar keuze.

Technologische tovenaars, creatieve kunstenaars, studenten, leerkrachten, kinderen, ouders, uitvinders, productontwikkelaars & jongeren tot 130 jaar worden uitgenodigd om samen kennis te maken en te delen. Iedereen is welkom!

LonderLab

LonderLabKi

Wil je een afgewerkt ontwerp lasersnijden? Stuur dan een mailtje naar bibliotheek@londerzeel.be waarin je een dag en een uur voorstelt. Dit kan op weekdagen tussen 14u en 19u. Van zodra je bevestiging krijgt is je afspraak genoteerd! Je betaalt enkel het materiaal dat je gebruikt.​

Bij LonderLab betaalt iedereen met kennis en creativiteit: je helpt anderen en je deelt op londerlab.be alles wat je hebt gemaakt.  Alleen het materiaal dat je gebruikt kost geld.​

Ontdek alvast de materialen in LonderStock en bewonder de LonderWonderen op www.londerlab.be !

STEM-academie

De Gemeente Londerzeel is met LonderLab toegetreden tot het Vlaamse netwerk van STEM-academies, dat vandaag ongeveer in de helft van alle Vlaamse gemeenten actief is.

keurmerk STEM academie

STEM-geletterdheid is vandaag niet enkel belangrijk voor programmeurs en ingenieurs: het is een basisvaardigheid voor iedereen.. Via het STEM-netwerk ontdekken we andere inspirerende initiatieven, waarbij kennis en ervaringen worden uitgewisseld en gezamenlijke projecten worden uitgewerkt. Voorts zijn er subsidiemogelijkheden waarmee LonderLab verder kan uitgebouwd worden.

Met het STEM-netwerk wil de Vlaamse overheid een antwoord bieden op het structurele tekort aan technische en wetenschappelijke profielen op de arbeidsmarkt, door via vrijetijdsactiviteiten in te zetten op de interesse en passie van de arbeidskrachten van de toekomst.