Over LonderLab

Hoe maak je (bijna) alles? LonderLab laat iedereen spelen met de nieuwste mogelijkheden van digitale fabricage!  ​

LonderVlieg

Wat is LonderLab?

We willen we het concept van een FabLab herleiden tot de essentie, zodat je niet langer naar een grote stad, hogeschool of universiteit moet om kennis te maken met de heerlijke nieuwe wereld van de makerscultuur.

3D-printers en andere toestellen laten we voorlopig nog even links liggen: we focussen eerst op de meest gebruikte, meest veelzijdige én meest laagdrempelige toestellen van een FabLab: de lasercutter en de snijplotter.      

Je kan met de Muse lasercutter de meest complexe vormen uitsnijden uit papier, karton, mdf, hout, acryl,…  Daarnaast kan je ook zeer gedetailleerd tekeningen (of zelfs foto’s) graveren in hout, keramiek, steengoed, glas,…  ​

Met de Cricut Maker snijplotter kan je heel makkelijk en snel vormen uitsnijden uit diverse dunne materialen zoals vinylstickers, raamfolie, flock- en flexfolie (voor op textiel), magnetische folie, papier,...

Introductieworkshops

Tijdens de maandelijkse introductieworkshops op zaterdagnamiddag leer je hoe je met gratis software van een idee een ontwerp maakt.

​Je leert slimme onderdelen ontwerpen die je klikvast met elkaar kan verbinden tot stevige gebruiksvoorwerpen.  Of hoe je een rubberen stempel maakt.  Of hoe je een mooie foto of tekening kan vereeuwigen in een prachtige gravure,… 

​Met de snijplotter leer je hoe je in een oogwenk de meest prachtige kunstwerkjes maakt of hoe je alledaagse voorwerpen kan pimpen: van koelkastmagneetje of sticker tot glas-in-lood-raam! De wonderen die iedereen met een lasercutter en een snijplotter kan maken zijn eindeloos!

​We passen de inhoud steeds aan de deelnemers aan en zorgen voor voldoende persoonlijke begeleiding: iedereen kan met een lasercutter aan de slag!  Je maakt kennis met onze lasercutter en snijplotter, waarmee je jouw ontwerp uitsnijdt en/of graveert in een materiaal naar keuze.

​Leren lasercutten en/of snijplotten kan naar hartenlust gecombineerd worden met diverse CoderDojo-trajecten, waarbij de deelnemers leren programmeren (Scratch, App Inventor,...) en creatief met elektronica (mBot, Otto Robot, Arduino,...) aan de slag gaan! 

​Technologische tovenaars, creatieve kunstenaars, studenten, leerkrachten, kinderen, ouders, uitvinders, productontwikkelaars & jongeren tot 130 jaar worden uitgenodigd om samen kennis te maken en te delen. Iedereen is welkom!

LonderLab

LonderStock

Wil je een afgewerkt ontwerp lasersnijden of snijplotten? Stuur dan een mailtje naar bibliotheek@londerzeel.be waarin je een dag en een uur voorstelt. Dit kan op weekdagen tussen 14u en 18u. Van zodra je bevestiging krijgt is je afspraak genoteerd! Je betaalt enkel het materiaal dat je gebruikt.​

Bij LonderLab betaalt iedereen met kennis en creativiteit: je helpt anderen en je deelt op londerlab.be alles wat je hebt gemaakt.  Alleen het materiaal dat je gebruikt kost geld.​

Ontdek alvast de materialen in LonderStock en bewonder de LonderWonderen op www.londerlab.be !

STEM-academie

De Gemeente Londerzeel is met LonderLab toegetreden tot het Vlaamse netwerk van STEM-academies, dat vandaag ongeveer in de helft van alle Vlaamse gemeenten actief is.

STEM-geletterdheid is vandaag niet enkel belangrijk voor programmeurs en ingenieurs: het is een basisvaardigheid voor iedereen.. Via het STEM-netwerk ontdekken we andere inspirerende initiatieven, waarbij kennis en ervaringen worden uitgewisseld en gezamenlijke projecten worden uitgewerkt. Voorts zijn er subsidiemogelijkheden waarmee LonderLab verder kan uitgebouwd worden.

Met het STEM-netwerk wil de Vlaamse overheid een antwoord bieden op het structurele tekort aan technische en wetenschappelijke profielen op de arbeidsmarkt, door via vrijetijdsactiviteiten in te zetten op de interesse en passie van de arbeidskrachten van de toekomst.

 

STEM academie