Mijn Zadenbib

De eerste zadenbib in Vlaanderen

In samenwerking met mijntuin.org heeft Bib Londerzeel op 20 oktober 2012 de allereerste Vlaamse zadenbib opgestart.  Ondertussen zijn er reeds tientallen zadenbibs actief in Vlaanderen, Brussel en Nederland!

Mijn Zadenbib logo

Gratis ontlenen van zaden

Verken onze online zadencatalogus en kom naar de bib om zaden te lenen of te schenken. Bij elk bezoek kan je maximaal 6 zadenzakjes lenen. Het enige wat we vragen, is dat je probeert om zelf zaden te oogsten van enkele planten in je tuin en die daarna aan de bib schenkt. Lees alvast deze tips bij het zelf oogsten van zaden of volg onze informatieve borden op Pinterest. We nodigen je uit om mee te pinnen!

Alle leden van mijntuin.org (dit is gratis!) kunnen gratis groente- en plantenzaden ontlenen in de bib. Registreer je uitleningen op de tablet of vraag hulp aan de infobalie. Er is geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de zadenbib wordt voor 100% gebouwd op onderling vertrouwen.    

Tuinvragen?

Via tuinvragen - mijntuin.org kan je vragen stellen aan ervaren tuiniers en zadenoogsters. Staat er een mooie plant in je tuin, maar weet je niet wat het is? Publiceer dan een foto met de app Plantifier en doe een beroep op de kennis van anderen.

In de zadencatalogus van Bib Londerzeel staat bij elke plant heel wat nuttige info die je makkelijk kan aanvullen met je eigen kennis, ervaring en foto's. Na het zaaien voeg je met één muisklik de planten toe aan je tuin.

Zadenbibnetwerk

Ondertussen kan je in tientallen bibliotheken in Vlaanderen, Brussel en Nederland zaden ontlenen. De bib wil actief samenwerken met groene verenigingen, diensten en organisaties, scholen, transitiegroepen, vrijwilligers... en staat open voor creatieve ideeën!

Op 10 december 2012 werd de Zadenbib bekroond met een zilveren Bib Web Award in de categorie 'Small is beautiful. In 2014 was het Zadenbibnetwerk doorgegroeid tot de prestigieuze categorie 'Groot gezien' en mochten we een gouden Bib Web Award in ontvangst nemen!   

Mijn Zadenbib in de media

Van bij de start kreeg dit initiatief bijzonder veel aandacht in de media: van paginagrote artikels in Vlaamse kranten tot een tv-reportage die werd uitgezonden in China, Vietnam en Hongkong! Ook de radio kwam al meermaals een kijkje nemen. 

Leestip:

Zelf zaden telen

Zelf zaden telen : basisboek voor zaadteelt in de moestuin

Bob Wildfong (medewerker), Andrew McLean (medewerker), Kim Fellows (medewerker)

Van Arkel, 2016  -143 p. : ill.

In dit boek ontdek je één van de meest natuurlijke en tegelijkertijd meest fascinerende onderzerpen van tuinieren: zaad winnen. Als je een tomaat kunt telen, kun je in feite ook tomatenzaden telen en de finesses daarvan leer je hier. Dit basisboek vertelt je de kunst van het telen, schonen en bewaren van zaden van de meest voorkomende moestuingroentes. Daarmee kun je je eigen oogst opnieuw uitzaaien en zo, jaar na jaar, het wonder van de natuur ten volle beleven en volgen.