Materialen uit een andere bib

Zelf materialen ophalen en terugbrengen

Met je actieve lidkaart kan je gebruik maken van alle bibliotheken die zijn aangesloten bij het Slim Netwerk.  Volwassenen betalen hiervoor slechts één keer per jaar lidgeld in de eerste bib die ze bezoeken na het verstrijken van het lidmaatschap.  Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis.  Om gebruik te kunnen maken van een andere bib moet je je lidkaart ter plaatse jaarlijks laten activeren aan de infobalie.

Materialen die je geleend hebt in een andere bib moet je ook steeds daar terugbrengen. 

Sommige bibliotheken bieden ook de mogelijkheid aan om online lid te worden.  Je kan dan eventueel ook al van thuis uit titels reserveren, zodat die voor je worden klaargelegd.  Bij de bibliotheken van de regio Noordrand kost dit 1 euro.

Materialen laten overkomen

Materialen die we zelf niet in onze collectie hebben, kunnen we uit alle Vlaamse openbare bibliotheken laten overkomen via de post.  We rekenen hiervoor 2,50 euro per titel aan.

Voor materialen die aanwezig zijn bij naburige gemeenten uit ons netwerk vragen we om deze - in de mate van het mogelijke - steeds zelf ter plaatse te gaan lenen en terug te brengen.  Materialen laten overkomen is immers erg arbeidsintensief. 

Deze zeer belangrijke dienstverlening, waarmee we iedereen toegang bieden tot de (bijna) volledige Vlaamse bibliotheekcollectie, is enkel mogelijk zolang er geen te intensief gebruik van gemaakt wordt.  Beperk je aanvragen dus tot de materialen die je echt nodig hebt of die je heel graag wil lenen. 

Zeer recente titels, bestsellers,... komen niet in aanmerking voor interbibliothecair leenverkeer (hiervoor kan je een aankoopsuggestie doen).  Ook materialen die we in onze eigen collectie hebben, maar die uitgeleend zijn, worden niet bij andere bibliotheken aangevraagd (deze kan je reserveren).  

Op www.bibliotheek.be kan je zoeken in de gezamenlijke catalogus van alle Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken.  De bibliotheken waar het materiaal beschikbaar is worden gesorteerd volgens de afstand tot je woonplaats.  Als de titel in aanmerking komt, dan staat er naast Londerzeel een knop waarmee je de aanvraag zelf kan plaatsen.  Hiervoor dien je ingelogd te zijn bij Mijn Bibliotheek.  

Titels uit andere bibliotheken aanvragen kan ook nog steeds via mail, telefoon of aan de infobalie.