Horen, zien en lezen

Digitale tips voor volwassenen

 

Ook in tijden van Coronamaatregelen kan je terecht bij de bib. We hebben tips voor jullie om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

 

Gopress kranten- en tijdschriftenarchief

Je kan tijdelijk gratis alle digitale kranten- en tijdschriftenartikels lezen van het Gopress krantenarchief via je Mijn Bibliotheek-profiel.

Het gaat enkel om artikels, een volledige krant of tijdschrift van een bepaalde datum online doorbladeren kan niet. Het kan gebeuren ook gebeuren dat de artikels van de laatste 2 dagen nog niet beschikbaar zijn.

Hoe zoek je een artikel op?

1/ Log in op onze website met je Mijn Bibliotheek-profiel. Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Neem je bibliotheekkaart en registreer je nu.

2/ Klik op “zoeken in de catalogus”

3/ typ je zoekwoord in het zoekvakje van de catalogus

4/ klik boven het zoekveld 'krantenarchief' (staat standaard op 'catalogus')

5/ klik op de zoekknop om je zoekactie te starten

Onder elke samenvatting heb je een link 'lees het volledige artikel'. Klik op de link van het artikel dat je wil lezen.

Radioboeken van deBuren

deBuren

Luisterboeken voor volwassenen  

Maart is jeugdboekenmaand, maar we vergeten de oudere generaties niet. Verwen uzelf bijvoorbeeld met de "Radioboeken" van deBuren. Radioboeken zijn boeken die u nergens kunt lezen, het zijn (kort)verhalen die op speciaal verzoek door Nederlandse en Vlaamse auteurs worden neergepend. Eén keer worden ze voorgelezen, daarna bestaan ze alleen maar als geluid. Er zijn meer dan 100 Radioboeken, geschreven door onze grootste schrijvers, zoals Stefan Hertmans, Bart Moeyaert of Saskia De Coster. 

 

 

 

Luisterbieb-app

Luisterbieb

Speciaal voor iedereen die thuis moet blijven heeft de online Bibliotheek extra luisterboeken toegevoegd aan de LuisterBieb-app. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier!

 

 

Virtuele musea

virtueel museum

Nu alle musea de deuren hebben gesloten kan je virtueel naar het museum.

Ontdek de tips van museumpass
Ontdek de tips van UITinVlaanderen
Ontdek de tips van vrtNWS

Naast virtuele wandelingen in musea, zoals museum M in Leuven, zijn er ook plekken op het internet te vinden waar allerlei prachtige kunstwerken digitaal worden samengebracht, zoals Google Arts & Culture

En niet alleen musea verdienen uw aandacht, maar ook werelderfgoed zoals de Taj Mahal in India, de tempels van Angkor in Cambodja of de grotten van Lascaux in Frankrijk. Ga op ontdekking en verken de wereld vanuit uw zetel. Opgelet, het is verslavend. 

 

 

 

Theater aan Huis

podium aan huis

Met de voorstellingen van Podium aan huis voor jong en oud ben je even zoet en kom je ontspannen de komende weken door. Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen hun krachten om jou virtueel te ontroeren en ontspannen. Een opname kan moeilijk tippen aan de magie van een live beleving, maar het zijn speciale tijden. Geraak je niet meer in de zaal, dan komt de zaal tot bij jou.

Het Toneelhuis in Antwerpen vervelt tijdelijk tot Huistoneel en biedt ook een aantal voorstellingen digitaal aan, zoals "Van den vos" van FC Bergman. Ook "Desperado" kunt u (opnieuw) bekijken, de laatste voorstelling waar de betreurde acteur Marc Van Eeghem aan werkte voor z'n overlijden eind 2017. Hier ziet u hem nog eens in volle glorie. 

 

 

 

 

Muziek aan Huis

AB

AB Concerts (YouTube): concerten in de AB - Ancienne Belgique, volledig te bekijken op hun YouTube-kanaal. Hier vind je opnames van volledige AB concerten van o.a. Charles Bradley, Wilco, Oscar and The Wolf, Sam Smith, Vulfpeck, Rodrigo y Gabriela en zoveel meer. Je zal hier ook regelmatig een nieuwe AB Session vinden waarin een artiest of groep een nummer speelt in een stripped-down akoestische versie. Beter dan Netflix. En gratis. ENJOY!

Operahuizen delen hun producties ook online, deze week startte ook de Luikse Opera met "Opéra chez soi". Zin in "Carmen" van Bizet, of een klassieker van Verdi? Ze zijn gratis beschikbaar! En zo komt u ook eens in de opera van Luik.

Bozar in Brussel blijft ook gesloten, maar streamt liveconcerten via hun website, hier vindt u hun planning.

 

 

 

 

 

#BlijfinUwKot-boeken van Lannoo

tuinboek

Download het kook- en tuinboek gratis!

Groene vingers of kookkriebels, maar wat minder inspiratie? Dan helpt Lannoo je met deze gratis e-boeken.

Het Lannoo’s #BlijfInUwKot Kookboek zal je motiveren om elke dag een origineel gerecht op tafel te toveren. 

www.lannoo.be/nl/blog/downloads/gratis-blijfinuwkot-kookboek

En met ‘Lannoo’s #BlijfInUwKot Tuinboek’ kun je dan weer aan de slag in je tuin of op je balkon.

www.lannoo.be/nl/blog/downloads/gratis-blijfinuwkot-tuinboek

Veel plezier!