Eerste Hulp bij Leeskriebels (voor kinderen en jongeren)

De komende weken komt er voor kinderen en jongeren plots meer leestijd vrij dan ooit.

Wij roepen op om massaal te lezen in je eigen kot of tuin! Verspreid het leesvirus!

Moedig je kinderen, leerlingen en kleinkinderen aan om een boek vast te nemen.  Of geef het goede voorbeeld en lees een mooi verhaal voor. 

 

 

Boekentips  vind je op jeugdboekenmaand  en op boekenzoeker.  

Deel foto's van je leesmomentjes met #jeugdboekenmaand en #leeslockdown.

Deel je boekentips met anderen. Hieronder vind je onze leestips.

We werken deze pagina regelmatig bij met nog meer tips!  Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de bib en blijf op de hoogte!

 

 

Fundels

De digitale kinderboeken van Fundels zijn de ideale educatieve bezigheid voor kinderen, zeker nu scholen en bibliotheken hun deuren hebben gesloten. Bij de boeken hoort een superleuk aanbod van animatiefilmpjes, educatieve spelletjes en oefeningen.

Iedereen kan gratis 15 AVI-boekjes en prentenboeken downloaden (voorlopig tot 3 april).  Hiervoor moet je geen lid zijn van de bib.

1/ Download de Fundels-app

2/ Klik op ‘Doorgaan zonder aanmelden’

3/ De 15 boekjes verschijnen bovenaan in het catalogusscherm onder ‘Jouw collectie’

4/  Klik op ‘downloaden’ en je kan meteen aan de slag.

 

 

 

 

Jeugdboekenmaand in corona-tijden 

watdoetkunst

Jeugdboekenmaand-wedstrijd 

Kies een boek, maak er een kunstwerk over en stuur je foto of filmpje naar Iedereen Leest.. Wie weet win je wel een boekenpakket of een bezoek van ketnetwrapster Sien en illustrator Tom Schoonooghe (meter en peter jeugdboekenmaand) aan je klas of bib! Deelnemen kan tot en met 27 april.  Stuur je foto of filmpje in.

Jeugdboekenmaand-youtube 

Met hulp van heel veel auteurs en illustratoren, die plots al hun lezingen geannuleerd zagen, start Iedereen Leest een Jeugdboekenmaand-YouTube-kanaal op. Auteurs die voorlezen, illustratoren die live tekenen of een mini-workshops geven: je vindt het allemaal op het youtube-kanaal van iedereen leest.  Er worden regelmatig nieuwe filmpjes toegevoegd. 

We gaan op berenjacht 

wij gaan op berenjacht

Wij gaan op berenjacht. We gaan een hele grote vangen! Gaan jullie mee op stap?  Het spel is gebaseerd op het prachtige prentenboek “Wij gaan op berenjacht” van Michaël Rosen en Helen Oxenbury.

De spelregels zijn eenvoudig: Plaats een teddybeer voor je raam en ga op zoek naar andere beren in jouw buurt. Er zijn er al heel wat gespot in Londerzeel! Hou voldoende afstand wanneer je andere wandelaars tegenkomt (1,5 meter). 

Schrijfster Kathleen Amant maakte een leuke uitbreiding bij dit spel om de kinderen nog wat meer in berenstemming te brengen.  Op haar website vind je ook heel veel leuke kleurplaten.

De voorleeshoek 

voorleesboek

Om deze dagen voor de kinderen thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek drie weken gratis beschikbaar voor iedereen. Het abonnement loopt automatisch af, dus je hoeft het niet op te zeggen.

Een rijk gevulde boekenkast voor kinderen van 0 tot 10 jaar, met voorleesverhalen, die gecombineerd worden met prenten en met muziek. 

Ouders kunnen tijdelijk een gratis abonnement aanmaken via de voorleeshoek.

Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.