Eerste Hulp bij Leeskriebels (voor kinderen en jongeren)

De komende weken komt er voor kinderen en jongeren plots meer leestijd vrij dan ooit.

Wij roepen op om massaal te lezen in je eigen kot of tuin! Verspreid het leesvirus!

Moedig je kinderen, leerlingen en kleinkinderen aan om een boek vast te nemen.  Of geef het goede voorbeeld en lees een mooi verhaal voor. 

 

Boekentips  vind je op jeugdboekenmaand  en op boekenzoeker.  

Deel foto's van je leesmomentjes met #jeugdboekenmaand en #leeslockdown.

Deel je boekentips met anderen. Hieronder vind je onze leestips.

We werken deze pagina regelmatig bij met nog meer tips!  Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de bib en blijf op de hoogte!

 

Jeugdboekenmaand in corona-tijden 

watdoetkunst

Jeugdboekenmaand-youtube 

Met hulp van heel veel auteurs en illustratoren, die plots al hun lezingen geannuleerd zagen, start Iedereen Leest een Jeugdboekenmaand-YouTube-kanaal op. Auteurs die voorlezen, illustratoren die live tekenen of een mini-workshops geven: je vindt het allemaal op het youtube-kanaal van iedereen leest.  Er worden regelmatig nieuwe filmpjes toegevoegd. 

 

Gratis binnenpret

geluidshuis

het geluidshuis

Speciaal voor tijdens de binnenblijfdagen maakte 'Het geluidshuis' deze pagina vol gratis content. Je kan hier de komende weken niet alleen hoorspelen streamen (telkens drie hoorspelen voor verschillende leeftijden, titels wijzigen elke vrijdagnamiddag), maar je vindt hier ook leuke kleurplaten en spelletjes, allemaal in het thema van de verhalen.

Bovendien vind je ook een greep uit hun catalogus op Spotify en iTunes én blijven ze bezig om nog meer leukernijen te creëren om de verveling tegen te gaan. Kom dus regelmatig eens terug voor vers vertier!

 

 

Verspreid het leesvirus

leesvirus

Boek.be en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts slaan de handen in elkaar om het leesvirus te verspreiden in Vlaanderen. Met de lancering van een nieuwe leer- en leesplatform brengen ze kinderen, jongeren en hun ouders in contact met leesmateriaal, leermiddelen, (jeugd)boeken en verschillende promotieacties.

Honderdduizenden leerlingen en hun ouders zitten noodgedwongen thuis door het coronavirus. Gelukkig kun je dankzij de magie van een goed boek ook vanuit je woonkamer reizen door tijd en ruimte. Tijdens het lezen ontdekken leerlingen nieuwe perspectieven, onverwachte inzichten en een uitgebreide woordenschat.

Bovendien geven ze elke week via wedstrijden ook boekencheques weg. Hiermee kan je, wanneer de boekhandels opnieuw open zijn, fantastische nieuwe boeken kopen, inspiratie kan je alvast op  deze website vinden. 

Veel leer- en leesplezier!

#Verspreidhetleesvirus 

 

Nieuwe kinderboeken over Corona

boek corona kinderen

Download ze gratis

Kinderen helpen het coronavirus te begrijpen?
Download en lees twee gratis nieuwe kinderboeken over het thema.

'Coronavirus: wat kinderen moeten weten' door Gottmer Kinderboeken 👉https://bit.ly/3e9rwGA

Wat is het coronavirus, en waarom heeft iedereen het erover? Dit toegankelijke e-boek, dat is voorzien van de karakteristieke illustraties van Axel Scheffler, biedt kinderen tussen de vijf en tien jaar én hun ouders of verzorgers heldere uitleg over het coronavirus en de gevolgen ervan, zowel op het gebied van gezondheid als in het dagelijks leven.

'Handen wassen' door Uitgeverij Schoolsupport 👉www.coronalezen.nu/lees/preview/8636114

In dit korte boekje lezen kinderen waarom het zo belangrijk is om je handen te wassen, hoe je dat goed doet en ook wat je nog meer kunt doen om geen 'ziekmakers' door te geven. 

WePboeken

wepboek2

Digitale prentenboeken

Op de wePboeken-site staan 20 geselecteerde geanimeerde prentenboeken om samen met je peuter of kleuter te bekijken. WePboeken stimuleren de taalontwikkeling door gebruik te maken van woorden, beelden en geluiden. 

De suggesties voor, tijdens en na de animaties én de vragen die worden gesteld tijdens de animaties zetten aan tot spel. 

Veel lees en kijkplezier!

 

Anna draagt een mondmasker

amant 2

Kathleen Amant helpt de kleinsten wennen aan corona-maatregelen

Voortaan zullen er steeds meer mondmaskers opduiken in het dagelijkse leven. Auteur en illustrator Kathleen Amant helpt daarom peuters en kleuters om met dit beeld vertrouwd te geraken. Ze maakt kleurplaten en knutselwerkjes waarin haar boekenfiguurtje “Anna” de kleinsten helpt om met de coronacrisis om te gaan.

De werkmap vind je op de website van Kathleen Amant onder het mapje "gratis downloads - blijf in uw kot”. 

#BlijfinUwKot-doeboek van Lannoo

doeboek

Download het gratis!

Bezige bijtjes die zich vervelen, kunnen aan de slag met het gratis doe-boek dat Lannoo in corona-tijden heeft gepubliceerd. In dit boek vind je tekentips, kleurplaten en zoekspelletjes uit de kinder- en jeugdboeken van de uitgeverij. Goed voor uren lees- en speelplezier. Laat je kinderen erop los en deel het resultaat via #lannoo. 

Downloaden kan via 

www.lannoo.be/nl/blijfinuwkot-doeboek

Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.