CoderDojo @ LonderLab

We combineren leren programmeren met het creatief gebruik van elektronica (mBot, Arduino,...) én van de lasercutter en snijplotter! 

CoderDojo

Over CoderDojo

CoderDojo is een internationale non-profit beweging die gratis bijeenkomsten organiseert voor meisjes en jongens van 7 tot 18 jaar om in clubverband te leren programmeren, apps en spelletjes te maken,...   

CoderDojo wil aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".  

Gemotiveerde vrijwilligers zorgen voor begeleiding op maat bij het leren programmeren en bij het ontdekken van de geheimen van hedendaagse elektronica en robotica.  We komen één keer per maand samen op een zaterdagnamiddag.

Wanneer?

1x per maand op zaterdag van 14 tot 17 uur, behalve in juli en augustus.

Op 28/1, 25/2, 25/3, 22/4, 27/5, 17/6, 23/9, 21/10, 18/11 & 16/12/2023

Gratis inschrijven per sessie

Inschrijven kan vanaf 2 weken voor elke sessie via www.londerlab.be of londerzeel.bibliotheek.be

Otto Robot

Trajecten

De verschillende trajecten worden zoveel mogelijk met elkaar gecombineerd, op maat van de deelnemer.

 • Met de razend populaire programmeertaal Scratch bouwen kinderen vanaf 7 jaar met blokjes de coolste spelletjes en programma’s.
   
 • Wie de basis van Scratch al goed in de vingers heeft, kan aan de slag met een mBot-robot (8+), die geprogrammeerd wordt in een uitgebreide versie van Scratch.
   
 • Met Lego Spike Prime (10+) wordt je een echte uitvinder!  Ook deze creaties programmeer je met een aangepaste versie van Scratch.  Lego Spike Essential (8-10 jaar) is een eenvoudigere versie voor jongere kinderen. 
    
 • Bij het indrukwekkende Otto Robot-traject kunnen de deelnemers zelf een robot tekenen die wordt uitgesneden met de lasercutter. Deze kan zowel met een Scratch-achtige blokjeseditor (Ottoblocky) als met Arduino IDE (code) geprogrammeerd worden.
 • Met de gratis open source programma’s Inkscape en GIMP maak je oogverblindende mooie ontwerpen, die je uit diverse materialen kan uitsnijden of kan graveren met de lasercutter of de snijplotter.
   
 • De mBot- en Lego-sets worden tussen de maandelijkse CoderDojo-sessies door gratis uitgeleend aan gemotiveerde deelnemers, zodat ze hier thuis verder mee aan de slag kunnen.

Meer info over de lasercutter en de snijplotter

Je leert slimme onderdelen ontwerpen voor de lasercutter die je klikvast met elkaar kan verbinden tot stevige gebruiksvoorwerpen.  Of hoe je een rubberen stempel maakt.  Of hoe je een mooie foto of tekening kan vereeuwigen in een prachtige gravure,… ​

Met de snijplotter leer je hoe je in een oogwenk de meest prachtige kunstwerkjes maakt of hoe je alledaagse voorwerpen kan pimpen: van koelkastmagneetje, sticker of kerstkaartjes tot sfeervolle kerstdecoratie op je raam!  Of ga aan de slag met één van de vele soorten flockfolie of flexfolie, die je met de mini-strijkpers op textiel kan strijken,...

De wonderen die iedereen met een lasercutter en een snijplotter kan maken zijn eindeloos!  

Onze coaches begeleiden je op maat bij wat je zelf graag wil maken, of we leggen je aan de hand van onze onderstaande nieuwe basishandleidingen uit hoe je op één namiddag (bijna) alles kan leren maken.

Ook volwassenen mogen zich inschrijven voor het lasercutten en snijplotten.

LonderStock

We hebben ondertussen kleine hoeveelheden van ruim 100 (!) verschillende materialen in huis, waarmee je naar hartenlust kan experimenteren: in mooie kleurtjes, glow in the dark, reflecterend, met een mooi patroon, goud, met glitters, printbaar, schoolbord,…

De wonderen die iedereen met een lasercutter en een snijplotter kan maken zijn eindeloos!

Deelnemen is gratis. Schrijf je snel in via www.londerlab.be!

Handleidingen

Van kleurenafbeelding of ingescande tekening tot silhouet
Leer hoe je zelf een silhouet kan maken met GIMP voor de snijplotter en de lasercutter.

De grote avonturen van een klein konijn
Een spannend verhaal waarin je leert hoe je een silhouet verder kan bewerken voor de snijplotter of voor de lasercutter met Inkscape en GIMP.

De hoge avonturen van Tony Toren
Een spannend verhaal waarin je leert hoe je met Inkscape onderdelen voor 3D-objecten kan ontwerpen voor de lasercutter.

Meer info en inspiratie op www.londerlab.be