Strip
Nederlands
De verzetsgroep Haas beraamd een overval op een treintransport om een aantal stakingsleiders te bevrijden. Maar de zaken worden ingewikkeld als een andere verzetsgroep op het moment van de overval verschijnt met een compleet ander plan.
Onderwerp
Wereldoorlog II
Extra onderwerp
Graphic novels
Titel
Ontspoord
Scenarist
Rob Van Bavel
Illustrator
Fred De Heij
Taal
Nederlands
Uitgever
Oosterhout: Don Lawrence collection, 2021
64 p. : ill.
ISBN
9789088867286 (paperback)

Besprekingen

Ook dit zevende stripalbum over de verzetsgroep Haas werd eerst voorgepubliceerd in het striptijdschrift Eppo. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat scenarioschrijver Rob van Bavel daar de hoofdredacteur van is. Hij heeft weer voor een spannend verhaal gezorgd dat geloofwaardig overkomt. De groep bedenkt een plan om gevangenen uit een trein te bevrijden, maar stuit daarbij op onvoorziene problemen. Die zorgen voor een gewelddadiger optreden dan ze voorzien hadden. Vooral het einde is verrassend. Dat maakt het album qua verhaal de moeite waard. Fred de Heij wordt algemeen beschouwd als een van de betere striptekenaars van ons land. In dit album geeft hij in vier stroken per bladzijde zijn visie op het gebeuren. Het is jammer dat hij hier zijn faam minder waarmaakt. De tamelijk karikaturaal getekende mensen ogen niet bepaald aangenaam, terwijl bijvoorbeeld personen als Haas en Mertens sterk op elkaar lijken. Dat doet wat afbreuk aan het album, dat echter in zijn geheel toch een ruime vold…Lees verder

Over Rob Van Bavel

Rob van Bavel (1966) is uitgever en oprichter van uitgeverij Don Lawrence Collection en tevens hoofdredacteur van het stripblad Eppo. Daarnaast schrijft hij scenario’s voor onder andere de reeksen Storm, Roodhaar en Haas en vertaalde hij de klassieke strips van Don Lawrence zoals Trigië en Karl the Viking naar het Nederlands. Naast zijn werkzaamheden voor de uitgeverij is hij vanaf 2011 voorzitter van Stichting Strips in Beeld, de organisatie achter Stripfestival Breda en het NK Striptekenen.

Bibliografie

  • Don Lawrence -the collection- 12 delen (1989-2001)
  • Babeteam (1996)
  1. De zaak Lodepijp
  2. In hogere sferen
  • Junior (1997-1998 )
  • Pas 70 (1998)
  • Coentje (2001-2002)
  • Bob Pompe (2001-2003)
  • Beer en Hugo (2004-2007)
  • Mooie Keetje (2005-2008)
  • Haas (2009-heden)
  1. De weg terug (2009)
  2. Blind vertrouwen (2010)
  3. Lees verder op Wikipedia