Boek
Nederlands

Het bal van de gemaskerde rat

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
+1
Het bal van de gemaskerde rat
×
Het bal van de gemaskerde rat Het bal van de gemaskerde rat

Het bal van de gemaskerde rat

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Spekkie’s familie viert jaarlijks het Bal van de Gemaskerde Rat. Er is ook een open podium. Spekkie en zijn nichtje doen hieraan mee. Spikkel mag niet naar het bal van haar ouders. Dan is Spekkie’s nichtje plots ziek.
Extra onderwerp
AVI 6, Comportement
Leesniveau
AVI E5, AVI 6
Titel
Het bal van de gemaskerde rat
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Frieda Van Raevels
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2012
74 p. : ill.
ISBN
9789059328334 (hardback)

Besprekingen

Spikkel de muis en Spekkie de rat zijn twee vrienden. Zoals elk jaar komt het bal van de gemaskerde rat eraan. Spekkie en zijn nichtje willen meedoen aan het vrij podium, maar Spikkel mag niet, want zij is nog te klein. Als het nichtje van Spekkie uiteindelijk ziek wordt, vraagt Spekkie of Spikkel niet met hem wil optreden. Dat wordt natuurlijk wel moeilijk: oma omzeilen die op Spikkel moet passen, zorgen dat Spikkels ouders haar niet herkennen op het feest, en dan is er ook nog Karkas, de gevaarlijke kater uit de buurt, die altijd en overal op de loer ligt… 
Het bal van de gemaskerde rat maakt deel uit van een reeks voor beginnende lezers. Het concept is op zich interessant: een boekenreeks die meegroeit met het niveau van de beginnende lezer. Alleen is de moeilijkheid hierbij dat de boeken ook inhoudelijk moeten meegroeien, en ik ben er niet van overtuigd dat Marc De Bel hier bij dit boek in geslaagd is. De voorspelbare verhaallijn en wel zeer kinderlijke personages zull…Lees verder
Muis Spikkel is bevriend met Spekkie de rat. Spekkies familie viert elk jaar het Bal van de Gemaskerde Rat waar het vrolijk aan toe gaat. Spikkels papa heeft kaartjes en Spikkel wil dolgraag mee, maar ze is nog te klein. Er is een zangwedstrijd waaraan Spekkie en zijn nichtje meedoen met het liedje ‘Lentedans’. Dat is Spikkels lievelingslied en als het nichtje ziek wordt, smeekt Spekkie Spikkel om in te vallen. Maar dat moet wel verkleed, want pap en mam mogen het niet merken. De vele grote en kleinere karikaturale en zoete kleurenillustraties (en profiel en soms vogel- of kikkerperspectief) sluiten aan bij de weinig verrassende tekst. Korte zinnen, maar voor de doelgroep redelijk lastig woordgebruik, AVI-E5. Liedje met houterig rijm (‘De lucht is hyacintenblauw. Ja, kom toch, kom toch gauw!’ p. 22). Veel dialoog. Hoofdstukindeling, ruime bladspiegel, stevig bindwerk. Braaf, vriendelijk verhaaltje, weinig spanning. Dieren gedragen zich als mensen. Ouderwetse rolverdeling, mam in het w…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties