Boek
Nederlands

(Handleiding voor) meisjes!

Kolet Janssen (auteur), Sabien Clement (illustrator)
+1
(Handleiding voor) meisjes!
×
(Handleiding voor) meisjes! (Handleiding voor) meisjes!
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Gids waarin allerlei (ook lichamelijke) kenmerken en eigenschappen van meisjes aan de orde komen. Met humoristische zwart-wittekeningen. Zowel voor jongens als meisjes vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Meisjes, Opgroeien
Titel
(Handleiding voor) meisjes!
Auteur
Kolet Janssen
Illustrator
Sabien Clement
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2006
111 p. : ill.
ISBN
9789059082076

Besprekingen

Handleidingen voor het opgroeien
Kolet Janssen bracht bij Davidsfonds/infodok al enkele leerrijke informatiefboeken uit, die op een gemakkelijke, maar vooral herkenbare manier de grote 'mysteriën'van het leven blootleggen. Zo besprak ze in haar vorig boek de werking van de hersenen (Mag ik even je hippocampus zien?, 2006) en nu heeft ze het over de verschillen tussen jongens en meisjes. Natuurlijk is 'de andere sekse' voor deze doelgroep (9-tot 15-jarigen) een onderwerp dat hen uitermate boeit en waarover ze alles willen weten. De boeken hebben een samenzweerderige toon en ik moet zeggen dat mijn dochter van 11 ze allebei in een mum van tijd heeft verslonden. De hippe lay-out en de illustraties van Benjamin Leroy (voor het jongensboek) en Sabien Clement (voor het meisjesboek) maken deze boeken al bijzonder. Geen kneuterige verhaaltjes in nette tekstalinea's, maar een tekst met pit in een lay-out die lijkt te bewegen door 'knipsels' met scheve randen, versierd met dwarslijnen of tek…Lees verder
Deze gids (vierkant formaat) voor pubermeisjes bevat een verzameling antwoorden en informatie over de veranderingen in lichaam en geest en manieren hoe je daarmee om kunt gaan. Ook kleding, make-up, omgang met jongens en meisjes en uitspraken en vragen van meisjes komen aan de orde. Duidelijke informatie: eenvoudig, to the point en leuk. Heel veel geestige zwart-wittekeningen ondersteunen en verluchtigen de tekst; oude en nieuwe wijsheden larderen het geheel. De tekst, in een vrij klein lettertype, en soms ook de illustraties staan in ongelijke gekleurde kaders over de pagina's. De pagina's zelf zijn gedeeltelijk gekleurd; het kleurengamma is donkerpastel, zwart en ecru. Een aantrekkelijke eenheid; bij ieder item zijn de kleuren op elkaar afgestemd. De laatste pagina's zijn bedoeld om eigen gegevens van de lezer in te vullen. Een prettig leesbaar informatief boek met opvallend rose omslag voor meisjes vanaf ca. 11 tot 15 jaar. In dezelfde opzet verscheen 'Handleiding voor jongens'*.

Handleiding voor meisjes!

Kolet Jansen schreef eerder al boeken over flirten en seks voor jongeren, en die moeten in de smaak gevallen zijn want hier zijn er nog twee: één voor jongens en één voor meisjes. Het boek over meisjes is erg informatief; het eerste hoofdstuk ‘hoe word je een meisje?’ is een heuse les biologie, behoorlijk gedetailleerd. Nogal moeilijk ook, maar aangezien dit een soort naslagwerk is, hoef je niet meteen alles te lezen, je kan ook gewoon grasduinen. De volgende hoofdstukken gaan respectievelijk over opvoeding en verwachtingen ten aanzien van meisjes, verschillen tussen jongens en meisjes, meisjesdingen als borsten en menstruatie maar ook hoge hakken en shoppen. De informatie in dit eerste deel is heel genuanceerd, tegelijk wetenschappelijk en toch toegankelijk. Hierna volgt een hoofdstuk met uitspraken over meisjes. Die heeft Kolet Jansen verzameld in een aantal scholen, waar ze jongeren van beide geslachten enkele vragen gesteld heeft als: ‘wat kunnen jongens beter dan meisjes?’ Of …Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Belgisch jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op…Lees verder op Wikipedia

Suggesties