Boek
Nederlands

Het Marco-effect

Jussi Adler-Olsen (auteur), Kor de Vries (vertaler)
Afdeling Q onderzoekt de zaak van een criminele familie. Marco, tiener en lid van deze familie, is op de vlucht voor zijn oom die hem kreupel wil maken om meer geld op te brengen bij het bedelen. De zaak blijkt een link te hebben met een veel grotere zaak omtrent verduistering van geld dat bestemd was voor ontwikkelingshulp.
Titel
Het Marco-effect
Auteur
Jussi Adler-Olsen
Vertaler
Kor de Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Marco effekten
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2013
509 p.
ISBN
9789044621143 (paperback)

Besprekingen

Dat de Deense Jussi Adler-Olsen op dit moment een van de populairste Scandinavische misdaadauteurs is, blijkt uit het feit dat zijn nieuwste boek, Het Marco-effect, al binnen enkele weken na verschijning aan een tweede druk toe was. Wat populariteit betreft, wedijvert zijn ‘Serie Q’, waarvan dit alweer het vijfde deel is, zelfs met dé Scandinavische topthrillerserie van de laatste jaren: de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. En die populariteit is niet onverdiend: Adler-Olsen bevolkt zijn boeken met talrijke, bijzonder diverse maar wel voldoende geloofwaardige personages en spint een complexe intrige die van zijn omvangrijke thrillers — Het Marco-effect telt ruim 500 pagina’s — echte pageturners maakt.
Centraal in de ‘Serie Q’ staat de zogenaamde ‘afdeling Q’: een afdeling van de Kopenhaagse politie die oude, onopgeloste moordzaken onder de loep neemt. Op het bureau van de afdeling, geleid door de eigenzinnige inspecteur Carl Mørck, liggen stapels dossier…Lees verder
De nieuwe (vijfde) roman van de succesvolle Deense thrillerauteur over inspecteur Carl Morck en zijn collega's van de cold-cases-afdeling Q. Een andere belangrijke protagonist is de zigeunerjongen Marco, die samen met broertjes, zusjes en neefjes en nichtjes bedelend en stelend voor het familie-inkomen moet zorgen: een slavenbestaan – dit onder leiding van de gewelddadige clanleider Zola. Alle kinderen waren doodmoe. 'Moe van de dag, moe van het leven en moe van zichzelf.' Als Zola hem wil verminken, want met gebroken ledenmaten bedelt het beter, besluit Marco te vluchten. Met een door Zola in opdracht uitgevoerde misdaad komen in hem de Deense boven- en onderwereld bij elkaar. Afdeling Q onderzoekt deze in de sfeer van de Deense ontwikkelingshulp voor Afrika spelende zaak. Op meeslepende en uiterst spannende wijze naderen de perspectieven van Marco en Morck elkaar steeds meer in de vraag wie Marco het eerst zal gaan vinden: Zola of Morck. Volgens dagblad Trouw 'een prachtboek.' Kle…Lees verder

Over Jussi Adler-Olsen

Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen (Kopenhagen, 2 augustus 1950) is een Deense schrijver.

Adler-Olsen is voornamelijk bekend geworden door twee boeken over Groucho Marx en zijn reeks misdaadromans genaamd Serie Q die allen een verhaal vertellen rondom Afdeling Q. Tot zijn bestsellers behoren onder andere Alfabethuset (1997) en Journal 64 (2010). Het merendeel van Adler-Olsen zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald. In 2011 ontving hij De Gyldne Laurbær voor zijn werk: Journal 64.

Bibliografie (selectie)

  • Groucho & Co's groveste - 1984
  • Dansk tegneserie lexikon - den store Komiklex - cartoonencyclopedie, 1985
  • Groucho - en Marx Brother bag façaden - 1985
  • Alfabethuset - Het Alfabethuis - roman 1997
  • Og hun takkede guderne (oorspr. Firmaknuseren) - …Lees verder op Wikipedia

Suggesties