Boek
Nederlands

Zetelkat

Josse De Pauw (auteur), Trui Chielens (illustrator)
Niets maakt Kat zo gelukkig als Pops lach. Maar sinds Pop buiten oorlog heeft gezien, lacht ze niet meer. Kat probeert haar op te vrolijken met haar verhalen. Toneelteksten met grafische illustraties in rood en zwart. Vanaf ca. 14 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Vriendschap
Titel
Zetelkat
Auteur
Josse De Pauw
Illustrator
Trui Chielens 1987-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2015
[120] p. : ill.
ISBN
9789045118321 (paperback)

Besprekingen

Niets maakt Kat zo gelukkig als Pops lach. Maar sinds Pop buiten oorlog heeft gezien, lacht ze niet meer. Kat doet niets liever dan verhalen verzinnen en probeert Pop daarmee op te beuren, maar Pop wil niet meer luisteren. Ze gaat. Twijfel, hun vriend, ziet dat er iets moet gebeuren. Maar wat? De Pauw schreef dit verhaal oorspronkelijk voor theater. De tekst verscheen eerder in 'Werk'* (10e dr., 2005). In deze nieuwe uitvoering laat Trui Chielens met haar grafisch aandoende tekeningen in rood en zwart zien dat het verhaal haar geraakt heeft. Ze tekent mensen, landschappen en verweeft delen van de tekst in haar (ook paginagrote) illustraties. Zowel schrijver als illustrator weten dat minder meer kan zijn, en dat heeft nieuwe kunst opgeleverd, voor doordenkende jongeren en wellicht ook voor volwassenen. De tekst is verdeeld over negen hoofdstukken. De teksten voor de verschillende rollen staan in een rode letter, de regie-aanwijzingen in een zwarte. Tussen 'Het begin' en 'Het einde' he…Lees verder

Zetelkat

'Zetelkat' is oorspronkelijk een theatervoorstelling van Josse De Pauw dat nu in boekvorm werd gegoten. Het is een verhaal over de kracht en onmacht van verbeelding. Het is een zoeken naar een evenwicht tussen het echte leven en verhalen. Dit gaat erom de oorlog buiten te houden door in ons hoofd fijne avonturen te beleven.

In dit filosofische boek maken we kennis met Pop, die het leven in het echt wil beleven, hoe zwaar het ook is. Langs de andere kant is er Kat die graag verhalen vertelt. En tussen de twee in is er het personage Twijfel, die stottert en daardoor heel moeilijk dingen kan vertellen maar als geen ander trompet kan spelen.

Het boek is niet omgezet tot een doorlopend verhaal. Het theaterscript is gewoon op papier gezet. Het is enorm mooi vormgegeven en vol gevoel geïllustreerd door Trui Chielens. Omdat deze illustraties en de gevatte theaterteksten meer zeggen dan dat je zomaar kan vertellen, is dat een goede keuze geweest. Het maakt het boek ook…Lees verder

Over Josse De Pauw

Josse De Pauw (Asse, 15 maart 1952) is een Vlaams acteur, filmregisseur, theatermaker, auteur en columnist.

Jeugd

Hij is geboren in de gemeente Asse, op de grens van het Pajottenland, woonde er in de Stationsstraat en liep als "externe" school bij de Broeders-Missionarissen van het Heilig Hart te Walfergem. Nadien bouwde hij een bijzondere band op met Brussel. De Pauw studeerde theater aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij onder andere les kreeg van Senne Rouffaer en Leo Dewals.

Werk

Hij was medeoprichter van de theatergroep Radeis (1976) en het kunstenaarscollectief Schaamte, de voorloper van het huidige Kaaitheater, Brussel. De groep Radeis reisde de wereld af met een aantal erg succesvolle woordeloze producties en ontbond zichzelf in 1984. Hij was ook te zien in de film Hector van Stijn Coninx en Urbanus.

In 1999 werd hij huisschrijver (“kunstenaar in residentie”)/th…Lees verder op Wikipedia