Boek
Nederlands

De scheepsjongen

John Boyne (auteur)
+1
De scheepsjongen
×
De scheepsjongen De scheepsjongen

De scheepsjongen

Titel
De scheepsjongen
Auteur
John Boyne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Mutiny on the Bounty
Uitgever
Amsterdam: Arena, 2008
463 p.
ISBN
9789089900012 (paperback)

Besprekingen

De muiterij op de Britse kotter Bounty in 1789 is wereldberoemd geworden, vooral vanwege een aantal spectaculaire verfilmingen (waarvan de beroemdste die uit 1935 is met Charles Laughton en Clark Gable). In dit boek wordt dit verhaal nogmaals verteld, nu vanuit het perspectief van een veertienjarige scheepsjongen en vertrouweling van de kapitein. Daardoor leest deze historische roman tevens als een spannende en zeer goed geschreven avonturenroman met uitstekend geschetste personages en een levendige sfeer aan boord, zowel tijdens de eerste helft (de tocht van de Bounty naar Tahiti) als tijdens de tweede helft (de achtenveertig dagen aan boord van de sloep die de kapitein en de trouwe bemanningsleden naar Timor bracht). Bovendien wordt zo het gebruikelijke beeld van kapitein Bligh als wrede despoot tegenover eerste officier Fletcher Christian als nobele held honderdtachtig graden bijgesteld. Een in alle opzichten zeer geslaagde, extreem boeiende en perfect vertaalde roman. Kleine druk.

De scheepsjongen

In ‘De scheepsjongen’ behandelt John Boyne – auteur van het veelgeprezen ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ – de beroemde muiterij op het Engelse fregat de Bounty in 1789. Zoals de titel laat vermoeden wordt het hele verhaal verteld vanuit het standpunt van de scheepsjongen John Jacob Turnstile. De Nederlandse titel is eigenlijk krachtiger dan de Engelse ‘The Mutiny on the Bounty’ die al meteen veel van de romaninhoud verklapt en misschien wel een heel verwachtingspatroon schept aan de hand van vroegere romans en films over de Bounty. Turnstile belandt eigenlijk per toeval op de Bounty: de veertienjarige jongen werkt als zakkenroller voor een onguur heerschap ‘meneer Lewis’ maar wordt op een dag betrapt bij zijn bezigheden. Hij krijgt het aanbod om in plaats van een gevangenisstraf uit te zitten, mee te reizen met een schip dat op het punt staat om naar Tahiti (in het boek Otaheite genoemd) af te reizen. Turnstile zal er de plaats innemen van de ziek geworden scheepsjongen. De hele r…Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

Biografie

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal dertien romans geschreven voor volwassenen, zeven romans voor jongeren en een verhalenbundel. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 2008 verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas) en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the Bounty,…Lees verder op Wikipedia