Strip
Nederlands

Ultima Thulé

Jean-Pierre Pécau (scenarist), Leo Pilipovic (illustrator)
Titel
Ultima Thulé
Scenarist
Jean-Pierre Pécau
Illustrator
Leo Pilipovic
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
's-Hertogenbosch: Silvester, 2009
47 p. : ill.
ISBN
9789058852700

Besprekingen

'Ultima Thulé' is een oude naam voor het hoge noorden. In de oudheid en middeleeuwen was het een mythische plek waar vóór de ontdekkingsreizen zelden iemand was geweest of van was teruggekeerd. De exacte situering varieert, maar Thule is alleszins nog steeds een stad in Groenland. Daar begint ook dit verhaal, wanneer een Franse zeppelin met honderden passagiers aan boord naar beneden wordt gehaald door mysterieuze licht- en energiebollen. Hoewel we in 1945 zijn, heeft de overheid in Frankrijk geen enkele aanwijzing van wie de aanval zou kunnen komen.
De realiteit in deze strip verschilt nl. van de historische gebeurtenissen zoals wij die kennen. In de strip is een Tweede Wereldoorlog immers vermeden doordat Hitler en zijn nazi's al vrij snel door de Engelsen en Fransen zijn verslagen. Die overwinnaars gedogen en steunen nu het Duitse regime als buffer tegen de Russen. Achter die politieke status-quo broeien natuurlijk allerlei mechanismes, en hoewel niemand op het eerste gezicht …Lees verder
In deze nieuwe reeks gebruikt de schrijver historische gegevens uit de Tweede Wereldoorlog om een afwijkend universum te creëren. Het verhaal begint als een Franse zeppelin verdwijnt boven Groenland. Het is mei 1945, Duitsland heeft de oorlog al vier jaar geleden verloren van de geallieerden, maar vecht met hulp van dezelfde geallieerden tegen Sovjet-Rusland. Omdat het neerstorten onder nogal mysterieuze omstandigheden gebeurde, stuurt Frankrijk de journalist en veteraan Nestor Serge naar Groenland om het gebeuren te onderzoeken. Dit is nog niet zo eenvoudig omdat verschillende partijen hem liever niet in Groenland willen zien aankomen. Een spannende tocht begint, waarbij hij erachter komt dat er vele geheimen zijn die hij beter niet had kunnen weten. Een goed getekende avonturenstrip met veel actie en een sterk scenario met vele vondsten. Het verhaal wordt in een tweede deel voortgezet. Geschikt voor de liefhebber van avonturenverhalen en met een interesse in de Tweede Wereldoorlog.