Boek
Nederlands

Vier plus vier is acht

Inge Misschaert (auteur), Peter-Paul Rauwerda (illustrator), Inge Bergh (auteur)
Titel
Vier plus vier is acht
Auteur
Inge Misschaert Inge Bergh
Illustrator
Peter-Paul Rauwerda
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010
31 p. : ill.
ISBN
9789058386496 (hardback)

Besprekingen

Jonas heeft zich verstopt als het tijd is om naar school te gaan. Hij is bang voor school en de juf, die hem niet begrijpt. Hij ligt onder zijn bed en laat de vorige schooldag nog eens aan zich voorbij gaan: hij kan zich slecht concentreren, de juf die alles ziet, maar niet de ogen van zijn klasgenoten die hem allemaal aankijken en Lies die gemeen naar hem lacht. Uiteindelijk komt Jonas toch tevoorschijn. Hij mag van mama thuisblijven. Ze zingen samen een liedje, steeds harder tot ze het uitbrullen, en dan komen alle emoties en frustraties er bij Jonas uit. Mooi geschreven eerste leesboekje, AVI-M4, waarin de eenzaamheid van Jonas en zijn angst voor school treffend verwoord zijn. De illustraties geven de angst een extra dimensie. Ze geven de gedachten van Jonas goed weer. Met name de tekeningen met de ogen versterken die emotie. Met achterin een verwijzing naar de kindertelefoon en Nederlandse en Belgische websites. Op het paarse omslag zit de hoofdpersoon met zijn hoofd gebogen in zi…Lees verder

Vier plus vier is acht

Jonas zit in het eerste leerjaar. Hij is erg onzeker en hij wil helemaal niet naar school. Hij verstopt zich altijd en mam moet hem dan zoeken. Altijd voelt hij dat vier paar ogen hem volgen. Hij ziet ze overal. De ogen lachen, fronsen en trekken gekke bekken en willen niet weggaan. De ogen doen hem ook aan Lies denken, die tegen zijn arm duwt als hij schrijft. De kras op zijn blad is dan groot en juf kijkt boos. Hij voelt de ogen de hele dag ook midden in de klas. Acht ogen zijn het , van vier klasgenoten die hem stiekem pijn doen. Op het eind vertelt hij alles aan mama.
Een boekje voor lezertjes begin tweede leerjaar. Het is een beetje een triest verhaal over bang zijn en gepest worden, je niet begrepen voelen. De illustraties geven de emoties van Jonas goed weer, maar ze zijn nogal angstaanjagend soms. ook de tekst is, alhoewel eenvoudig geschreven, niet altijd makkelijk te begrijpen.
Voor iedereen die zich soms alleen voelt en zijn verhaal kwijt wil, staat het nummer v…Lees verder

Over Inge Misschaert

Inge Misschaert (Sint-Andries, 5 januari 1974) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Misschaert groeide op in Kortrijk. Als kind las ze veel en schreef toen haar eerste verhalen. Ze studeerde Germaanse talen in Kortrijk en Leuven. Toen ze in Leuven het vak over kinder- en jeugdliteratuur volgde, herontdekte ze haar passie voor jeugdboeken en begon ze opnieuw te schrijven. Ze geeft halftijds Nederlands in een middelbare school. De andere helft van de tijd schrijft ze.

Werk

Misschaert begint haar carrière als jeugdauteur met een aantal Vlaamse Filmpjes. In 2003 verscheen haar eerste verhaal, De opa-rovers. Later volgden De kleine clown en Maboel. Haar eerste jeugdboek, Bioboy, verscheen in 2007. Het vertelt het verhaal over Floris die strijdt tegen het kappen van een plaatselijk bos en verschijnt in een reeks die zich richt tot aarzelende lezers.

Het…Lees verder op Wikipedia

Suggesties