Strip
Nederlands

Atomium-Express

Fred Duval (scenarist), Philippe Berthet (illustrator)
1947. De Verenigde Staten en de USSR staan op gespannen voet omdat twee vliegende schotels crashten op hun grondgebied: een in Roswell, in Nieuw-Mexico, en een in Siberië. De twee supermachten gaan een meedogenloze machtstrijd aan om de technologische suprematie. Twintig jaar later vertrekt CIA-agente Nico naar Parijs. Haar missie? Max Wonder ontvoeren, een mysterieuze miljonair die ultrageheime i
Titel
Atomium-Express
Scenarist
Fred Duval 1965-
Illustrator
Philippe Berthet 1956-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Atomium-Express
Editie
1
Uitgever
Brussel: Dargaud Benelux, 2010
56 p. : ill.
ISBN
9789085581581 (paperback)

Besprekingen

Berthet is bekend van zijn klare lijn-tekeningen en zijn knappe vrouwelijke hoofdpersonages (Pin-up, Yoni, Poison Ivy). Die twee kenmerken laat hij andermaal volop aan bod komen in Atomium-Express, dat deel uitmaakt van alweer een nieuwe reeks. Het is opnieuw een sciencefictionverhaal geworden, en hopelijk is dit een langer leven beschoren dan de twee laatstgenoemde.
Het is begin juli 1947 als Oost-Siberische nomaden getuige zijn van de crash van een vliegende schotel. Minder dan een uur later gebeurt hetzelfde in Roswell (VS). Daar zijn het een aantal kinderen die op de eerste rij zitten, maar zij waren wel met dat doel de woestijn ingetrokken. Nico en haar vrienden wilden de geruchten over mysterieuze lichten in de lucht zelf wel eens checken, maar konden niet vermoeden dat ze zo kortbij zouden komen.
De Amerikaanse autoriteiten beslissen om de gebeurtenis openbaar te maken voor het publiek, en op die manier een wetenschappelijk-industriële boost te onderbouwen die …Lees verder
Nico, een jonge vrouw, werkt voor de CIA. Het is 1966, maar de wereld is alternatief en modern; twee vliegende schotels zijn op aarde neergestort en dat heeft geleid tot een sprong vooruit in de technologie. Nico moet een opdracht uitvoeren in Parijs, maar wordt misleid en daarna verdacht van moord. Hoe zal ze uit deze val kunnen ontsnappen? Een vlotte, kleurrijke ballonstrip in de aardige setting van deze alternatieve aarde. Dit eerste deel eindigt met een cliffhanger. Het verhaal is niet af en het zou best eens een flinke doorlopende serie kunnen worden. De plot van dit eerste deel is zeker aardig en de tekeningen in een realistische stijl zijn goed. Kortom, een geslaagde strip in het genre avontuur/sf. Geschikt voor een brede doelgroep vanaf een jaar of 12.