Boek
Nederlands

Lina & Judocus weten het beter

Evelien De Vlieger (auteur), Sabien Clement (illustrator)
+1
Lina & Judocus weten het beter
×
Lina & Judocus weten het beter Lina & Judocus weten het beter
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Lina & Judocus weten het beter
Auteur
Evelien De Vlieger
Illustrator
Sabien Clement
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Lina en Judocus weten het beter
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
71 p. : ill.
ISBN
9789401429542 (hardback)

Besprekingen

Klein formaat stripverhaal over broer Judocus en zus Lina. Ze filosoferen over het leven, over ouder worden, je vervelen, oma en opa, het verschil tussen jongens en meisjes en hebben vaak, maar niet altijd, antwoorden op hun eigen vragen. Maar dan verzinnen ze de antwoorden er wel bij. In de eenvoudige gestileerde zwart-wittekeningen zijn als steunkleur uitsluitend rood en groen gebruikt. Rood voor Lina en groen voor Judocus. Dit geldt ook voor de tekst (dialoog) onder iedere tekening. Er staan één tot zes plaatjes per pagina. Door de kleine druk en de kleur is de tekst wat lastig leesbaar. Vooral volwassenen zullen van deze herkenbare mijmeringen genieten en er veel van hun (klein)kinderen in kunnen herkennen. De auteur schreef eerder verschillende kinderboeken.

Lina & Judocus weten het beter

Deze broer en zus voeren gesprekken over kleine en ook grote dingen in het leven: school vroeger en nu, dingen die stinken, doodgaan, voetbal, het verschil tussen jongens en meisjes, enz. De hilarische toon van hun conversatie wordt al meteen in het eerste verhaaltje gezet wanneer ze het kruiswoordraadsel afwerken waaraan oma bezig was en er ronduit een potje van maken:

En hier: Zich voeden. Vier letters. Eten? Ja, maar de eerste letter is die O van DOM. Misschien is het in de verleden tijd: OTEN. OTEN? Het is toch ATEN? Ja, maar we hebben een O, geen A. Misschien is dat een tijd die we nog niet kennen, OTEN?”

De kleur van de tekst geeft daarbij telkens aan wie van beiden aan het woord is. Groen is voor Judocus, dat zie je aan zijn groene trui en broek. En rood voor Lina, zoals haar rode jurkje. Het geheel is in een soort stripvorm gegoten, waarbij Sabien Clement met enkele lijnen de houding van het kind bij elke uitspraak heel treffend weergeeft. Kortom, een …Lees verder

Over Evelien De Vlieger

Evelien De Vlieger (15 juli 1969) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

De Vlieger studeerde Germaanse talen en Literatuurwetenschappen in Gent. Ze werkte twaalf jaar lang voor een productiehuis dat reizende tentoonstellingen en spelkoffers voor kinderen maakt. Sinds 2005 gaat al haar tijd naar haar drie kinderen en naar schrijven, naar koken en hardlopen.

Werk

De Vlieger debuteerde in 1997 met het informatieve boek Lekker brood. Er volgden andere informatieve boeken over onder meer groente, gif, eerlijke handel en politiek. Fictie begon ze te schrijven nadat ze in 1999 met een vriendin, Iris Beeckman, meedoet aan een illustratorenwedstrijd. Ze maakten het prentenboek Reuzeneuz en Zobie, dat de wedstrijd niet won maar wel werd uitgegeven. Sindsdien schrijft De Vlieger behalve prentenboeken ook informatieve boeken, verhalen voor kinderen, boeken voor eerste lezers e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties