Architectuur in het Interbellum: een lezing door Marc Dubois

Een architecturale reis langs de wegen van het modernisme.

Deze lezing wordt georganiseerd door Davidsfonds Londerzeel.

Na onze kennismaking met de sierlijke vormentaal van de Art Nouveau in het Horta-museum zetten we onze architecturale reis verder langs de wegen van het Interbellum.

Onze aandacht gaat in het bijzonder naar het modernisme waarvoor we teruggaan tot de jaren ’20 van de vorige eeuw bij Le Corbusier. De kerngedachte van het modernisme zet zich af tegen de overblijfselen van de 19de eeuwse architectuur. Licht, lucht en ruimte werden het motto van deze nieuwe bouwstijl. Gebouwen bestaan vooral uit rechthoekige blokken, afgedekt met een plat of licht schuin dak en dat alles in een zakelijke vormgeving. Naast glas en baksteen maakt men vooral gebruik van nieuwe materialen als gewapend beton en staal.

Onze architectuurgids van dienst is Marc Dubois, architect en van 1978 tot 2015 verbonden met een lesopdracht aan Sint-Lucas en vervolgens aan de Faculteit Architectuur  van de KULeuven. Hij kreeg in 2019 de ULTIMA-prijs ( tweejaarlijkse architectuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap). Sinds 1992 is hij adviseur voor de Mies van der Rohe Award in Barcelona (officiële tweejaarlijkse architectuurprijs van de Europese Unie). Hij werkte tevens mee aan een publicatie over Léon Stijnen en publiceerde vorig jaar een monografie over Gaston Eysselinck, een vooraanstaand Belgische architect en meubeldesigner.